Det finns en bok i sök, numer översatt från norskan. Den handlar om en massa saker, bla att dela upp träningen mycket mer, använda hjälper mycket mer osv. De är riktigt bra och metoden kommer från de som är riktigt duktiga i sök!
I vår grupp kör vi efter den. Jag såg hur Östersundarnas räddningsgrupp jobbade så med sina hundar och de hade riktigt bra resultat! Visst är det bra med nytänk, och ännu bättre att det finns instruktörer som tar till sej nya träningsmetoder!! Det här känns bra och vi har ju sett hundar som inte dragit ut på sök utan just väntat på hjälp från husse o matte, kommit igång med långa skick!!
"När man känner stor motvillighet mot att använda påverkan, kommer hunden oftare att misslyckas (inte hitta någon figge alls i slaget, och/eller hitta figgen med hjälp av spårning, och/eller hitta figgen på andra sätt än att söka rakt ut). Att minst 80 % av skicken blir lyckade är mycket viktigt i söket – kanske ännu viktigare än vid lydnadsträning. I söket kan vi inte lika lätt hålla tillbaka belöningen om hunden gör fel. Figuranten ligger där ute på ett bestämt ställe, och när hunden har skickats är saken (till viss grad) utanför vår kontroll. Baserat på tidigare erfarenhet kan vi bara gissa oss till hur hunden springer när vi släpper den. Duktiga hundförare är riktigt duktiga på att förutspå detta och är dessutom inte rädda för att köra en påverkan i situationer där de bedömer oddsen som dåliga. Om man inte har så mycket erfarenhet, kommer man enligt min åsikt att tjäna på att hela tiden ligga på den säkra sidan. Om du inte är villig att sätta 10 armhävningar på att hunden går rakt om du skickar den utan påverkan, är det mycket bättre att använda hjälp (ljud, syn, vittring – använd det som passar bäst på just det skicket). Efter påverkningen kan du gärna ta undan hunden en liten stund innan du skickar den, eller eventuellt sätta den på andra sidan av stigen och köra en flying. Genom att låta det gå lite tid mellan hjälp och skick, blir det egentligen väldigt liten skillnad på med/utan påverkan, och risken för hjälpberoende är väldigt liten (hjälpberoende får man först och främst om man gör mycket som i pkt 1, och i övrigt ligger långt under 80 % lyckanden). "
måndag 19 oktober 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar