söndag 3 maj 2009

Väddöläger!!

Det fanns några schäfrar, sen var det olika raser!


Jag har problem med överföring av bilder på mina nya dator men här är först en bild på alla hundar och förare som var med.
Sen är det en stilstudie på "finsk dans", figgen har väl kastats sej på marken nånstans bland ormarna!! Startsnabb är hon i alla fall, min lilla råtta!!


Att skriva just nu, nyss hemkommen, full av upplevelser, kanske inte är det rätta. MEN, det har varit så jäkla roligt!! Olika hundraser, folk från hela Sverige och Åland. Lavinhundar, sjöräddning och allt däremellan. Nybörjare och fullt utbildade hundar i en enda röra. Så mycket kunnigt folk, att få så mycket bra tips och råd, hjälp med problem och faktiskt kunna bidra lite själv också var helt fantastiskt!!
Inga ömma tår, ingen prestige, inget skryt utan alla jobbade mot samma mål, att hitta försvunna personer. Tekniken är utifrån MSO och vi fick lära oss jobba efter det.
När vi kom på fredagen fanns det 3 stationer som vi gick runt på. Nr 1 för oss var ett område som skulle sökas igenom. Arwen fick beröm för att hon sökte ut så bra på tomslag, kom tillbaka och drog iväg på riktigt snygga raka skick. Inte ett dugg rädd att lämna mej eller så. Vi skulle också söka igenom en byggnad, mörkt var det där inne och Arwen fick snabbt korn på nåt i en låda, först under men sen upp för att komma ner till figgen. En annan figge låg i skogen och det var en baggis. Skönt med beröm!! Och att hon inte ett dugg bryr sig om att det är nya figgar, för henne helt okända personer, hon blir lika glad vem hon än hittar!!
Station 2 var en patrullstig med föremål utlagda som vi inte brydde oss så mycket om, hon markerade nån kepa, overall osv men valde att ignorera. Där var också en figge och det är en skön känsla när hon kommer ångande i skogen med en rulle i munnen och jag har ingen aning om var figgen är, men påvis är Arwens bonus så det missade hon inte!! Station 3 var en patrullstig vid strandkanten med förmål som vi också där ignorerade, men så hittade hon en figge ute i vattnet. Kul, sa Arwen och sprang dit, tog rullen men släppte den direkt, blöta tassar är härligt och så kan man ju passa på att dricka lite och kolla på gässen som flöt i närheten. Sen tänkte hon nog hämta rullen som låg på botten men efter några försök struntade hon i det. Doppa huvudet var lite läskigt!
Dag 2 bestod i en massa sök av alla slag, vi fick välja vad vi ville träna på och så hjälpa varandra. Vi körde lätta sökövningar och så markeringsträning, "finska dansen" gillar Arwen skarpt. Det är inte jänka men figgen får bra kondition ändå!
Då hade vi också sökområden som vi skulle ta enligt mso med figgar utlagda. Där var huggormar överallt, har aldrig sett så många på en dag, svarta saker som slingrade lite här och där. Jag gillar inte huggormar där mina hundar är så det blev också en träning. Att skicka Arwen ut på sök med pigg röst, när man höll andan och hoppades på guds försyn! Rätt skönt att stoppa in henne i bilen för hemfärd,utan bett. Det var ingen hund som blev biten, vilket är nästan konstigt!
Dag 3 var en tillämpad övning, fm var vi ute och letade ensamma i varsin ruta med karta o kompass, på em figgade vi åt andra gänget! Vi fick ett scenario med dementa pensionärer som försvunnit när deras buss börjat brinna. Jag gick mitt område och hade Arwen mest i koppel men släppte henne när hon markerade nåt. Vi letade runt hus och kontainrar extra noga men alldeles i slutet av området, under en gran, låg vår tant Agda. Då hade Arwen sökt och jobbat i en halvtimme, ibland ser hon ut som hon bara promenerar men när hon fick figgen i näsan så syntes det direkt och när hon väl är framme så går svansen och halva bakkroppen på henne! Jättekul och lärorikt! De fel man gör på övning gör ju inte så mycket, men man har lärt sig nåt, så i skarpt läge gör man inte om felen. Nöjd med Arwen, fortfarande lite okoncentrerad men betydligt bättre än i söndags, 75% verkar återställt i hårddisken på henne!
Jag och JoAnne samåkte med våra flickor, ja Ninjo var med också, och Kiara fick mycket uppmärksamhet. En samojed som är trevlig, glad, positiv och sååå duktig! Kiara har nog huvudet högt i flera dagar!! Kul!
Tusen tack till er som ordande lägret!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar