lördag 18 juli 2009

Gråberget Brunflo

Då var det dags för nästa kalkstensbrott som var ännu värre! Större stenblock som låg huller om buller och bildade djupa hålor, avgrunder osv. Arwen skuttade glatt upp på högsta punkten men sen skulle hon ner. Shit också, det var avsatser, djupa hål och avgrunder, man riktigt såg hur hon tänkte, "va faan skulle jag upp här o göra". Pip o tjut, frustrerad till max. Jo, i det där skulle hon jobba med figuranter...

Ett kursgäng från Sundsvall var där med sin instruktör Tommy och Nina hade nog berättat om min frustration; har hon figurantintresse eller inte, hur är det med godis som belöning osv.

Han planerade ett test sök för henne, jag fick bestämma om jag ville ha markering eller inte och det ville jag. De la ut 2 figgar varav den ena ställde sig upp och viftade och fick hennes uppmärksamhet, men på väg dit fick hon vind på figge nr 2 och valde den istället. Det tyckte han var bra, att hon helst jobbar med näsan. Men det var svårt att ta sig dit, tvärbrant och avgrunder. Hon höll på i 12 minuter att hitta en väg som hon vågade ta sig fram på. Kändes ännu längre men det var det inte. Det stod människor nedanför, hundar och en sjö som en hund utan figurantintresse skulle ha valt, men hon valde att jobba sig fram till figgen. Gick inte till mej heller.Tog rullen , till mej och ut på påvis. Sedan var figge nr 2 lättare men figge nr 3 låg så hon måste över ett sånt där djup. Väl framme där orkade hon inte ens med att äta godis.

Svårast tänkbara miljö, de flesta hundar fick slita där!

Tommys svar på mina frågor var så här: Jo det är klart hon har figurantintresse, annars skulle hon inte jobba som hon gör i så svår miljö. Inte max intresse, men snäppet under. Hon går inte till figgen för att få godis, utan för att ta sig till figuranten, så godis är helt ok för henne. Sedan körde vi lite markeringsträning i lätt miljö och kamp med figgen och då blir hon mycket alertare och tjuter för att få springa iväg så han tyckte att figgen skulle bjuda henne på allt hon giller, godis, jaktkamp med boll och smek o kel. Miljön går att träna, inget ovanligt att hundar reagerar som hon i den miljön. Sedan tyckte han att det syntes att vi gått för fort fram, inte befäst glädjen i söket, för mycket krav för fort. Hon är så fixerad att hitta rullen att figgen blir nr.2. Han tyckte att vi skulle hoppa markeringar i samband med söket ett tag, markeringarna med rulle är så befäst hos henne, att gör inget att lämna det ett tag, och jobba upp mer glädje i hitta övningar istället under ett par veckor. Så skulle han jobba med henne om vi gick i hans kurs!

Lilla skruttan, vad du utsätts för! Men hon blir inte låg eller berörd utan när det över så kastar hon sej över en boll eller i vattnet

Så det bli bra nu när vi ska till Sandö och träna , vi ska bara ha roligt!

Ingen kamera med idag, typiskt!

På tisdag kommer Jämtgänget hit till mej för att träna, det ska bli jättekul! Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar